Mobiliteit in Gorinchem

Gorinchem moet geen wegen gaan bouwen voor het oplossen van sluipers van de A15 vice versa A27 in Gorinchem.

Randweg Noord: voor elk procent extra asfalt dat je neerlegt komt er een procent extra verkeer bij. De fundamentele filewet noemt men dat. Asfalt blijkt auto’s aan te trekken, er is niet tegenop te bouwen. Als Randweg Noord eindigt in de Lingewijk en/of Papland ontlast dit totaal niet rotonde Eike’s Hof, integendeel. Je gaat de Lingewijk er meer mee belasten.

Verbinding A15 A27
Verbinding Banneweg-Stationweg-Concordiaweg-Spijksedijk-Newtonweg

Het meeste drukke verkeer op de route Banneweg-Stationweg-Concordiaweg-Spijksedijk-Newtonweg ontstaat op het moment dat A15 en de A27 vast staat. Deze verbinding als “stroomstraat”1  kun je behouden. Tijdens de spits zitten er voor de stad in dit traject een aantal struikelblokken. De spoorwegovergangen Banneweg (vaak besproken als een tunnel) en Nieuwe Hoven. Het oponthoud is relatief kort, waar met een spoortunnel in de Banneweg niet veel winst te behalen zal zijn. Tijdswinst bij de Concordiabrug is er wel. Als voorbeeld hebben we gemeente Middelburg waar een splitssluiting tijdens werkdagen bestaat van de brugopening.

Innovatie van bestaande wegen gebruiken en bespaar daarmee kostbare ruimte, die in Gorinchem voor de zo belangrijke woningbouw gebruikt kan worden.”

de overtunnelling zoals de A2 bij de Leidsche Rijn

In de stad heb je immers nauwelijks een auto nodig. Verbindingen met de fietspaden zou je kunnen verbeteren en veiliger maken.

Rol de groene loper2 uit over A15.
Waar we wel met de mobiliteit in Gorinchem voor lokaal verkeer van A naar Beter kunnen, is de oplossing bij de overtunnelling zoals de A2 bij de Leidsche Rijn. Maak gebruik van innovatie van bestaande wegen en spaar daarmee kostbare ruimte uit die voor woningbouw gebruikt kan worden. Tevens ontlast het de Lingewijk. Dat noemen wij óók zorg voor Gorkum. 

1) Stroomstraten zijn monofunctioneel en gericht op het verkeer. Ze hebben een intensiteit die groot is en een lage functiedichtheid. De opgave in stroomstraten is om verkeer te laten doorstromen.
2) Als voorbeeld is de o.a. de Groene Loper in Maastricht gebruikt. Zorg Voor Gorkum ziet dit als extra mogelijkheden voor een betere leefomgeving rond Gorinchem.

Het kan ook anders in en om Gorinchem (foto Ballast Nedam)

Zorg Voor Gorkum wil groener dan groen.
Neem nu de juiste stappen 🍀💚♻️